събота, 23 юли 2016 г.

Юли 2016

По традиция си харесваме подбалканската линия за морето - спокойна и с много приятни отбивки. Сега избираме за първа спирка с. Тъжа /малко след Калофер/. Селото е известно, поне на нас, с уникалните си кукери, които сме виждали на нашия зетьовски празник.

Спираме и питаме най-напред за майстора на кукерските маски Димитър Каравълков. За съжаление се оказва, че вече не е между живите... Но клюкарката Интернет ми е подсказала да търся вилата на Димитър Манолов - автор на рисувана дървопластика. Упорито чукаме по дебелата дървена порта и сме възнаградени с топло посрещане от художника, който ни показа и ателието, и двора, и сподели с нас най-новите си кулинарни изкушения. 


Благодарим на сърдечния и сладкодумен творец!
Не опитахме хубавото му кафе, но сме нетърпеливи за следващата спирка - Жеравна. Отдавна искам да посетя родното място на един от най-великите наши писатели и ето ни най-после тук:



До седемнадесетата си година да израснеш в къщичка с две съвсем малки стаички, а да станеш такъв велик майстор на словото! Поклон.
Жеравна е едно мило кътче от родината, което трябва да се пази. Разхождаме се по тесните каменни улички и всяка къща е история. Ще пием кафе на пясък в къщата на Димчо Кехая
Хващам се за златния пръст на чорбаджията,
но после със свито сърце ще си спомня за червената кърпа, развяна от някои от тези прозорци, за да възвести смъртта на Шибил и Рада!
Отсядаме в къща за гости Ив - много приятно място, домакините са любезни, ненатрапчиви, изпратиха ни с най-вкусната баница, която сме яли!


Чакат ни Яворовите дни в Поморие.
Паметникът на поета стои на едно от любимите му места...
Втория ден от празненствата сме на концерт на Теодосий Спасов - магнетичен, уникален....


Трети ден - разходка край пристанището



 и още един концерт - посреща ни с познатата "На 20 километра от Бургас...." :)

И хайде към Бургас - всяка година обновен, модерен, красив, топъл...
До следващия път!










Няма коментари:

Публикуване на коментар