понеделник, 17 август 2015 г.

Проходна

Още за любовта към природата

Знаете ли, че само еднодневна екскурзия до някое удивително природно място може да ви зареди необичайно много! Съвсем близо до нас са няколко пещери - Проходна, Съева дупка, Деветашка...

Пещерата Проходна се намира само на 2 км. от Карлуково, до самия и вход се достига с лек автомобил. Тя е къса пещера, лесна за прохождане, с отворен изход. Знаете ли, че сцени от някои български филми са снимани тук, включително и "Време разделно". В околността има прекрасни поляни, където можете да полежите с поглед към небето или да си организирате малък пикник. Ние го направихме и беше незабравимо.





 Съевата дупка е на 2 км. от с. Брестница. И днес съпругът ми не пропуска да отбележи, че когато съм предложила да отидем, думата дупка никак не го е въодушевила :), но образуванията в нея са много причудливи и запомнящи се - виещ вълк, агнешка глава, образът на Ботев, Балдуиновата кула, езикът на свекървата...А пролетно време поляните наоколо греят от малки горски орхидеи. И най-важното - тук винаги са ни посрещали сърдечно - Благодаря на водачите, явно са истински природолюбители, а не събирачи на входни такси.


Деветашка пещера - недалече от Ловеч. Ако сте стигнали до станалите вече много популярни Крушунски водопади/наистина си заслужава гледката/, там може да е истинска манифестация. Но ако изберете пътечката до Деветашката пещера, може да сте единствените посетители заради 10 минутния преход встрани от асфалтовия път. Казват, че преди 1989г. е била таен обект на военните. Тук няма сталактити и сталагмити, но мястото е много вълнуващо. Чувам, че природолюбители се възмущават от посещението на туристи, защото там била най-голямата популация от прилепи. Хубаво, нека направят нещо - да регламентират сезон и подходящо време за посещения и хората ще се съобразяват, сигурна съм.


Приятно пътуване из прекрасната ни родина, защото, както някой беше казал - може да не си обичаме държавата, но Родината - не може да не си я обичаме!

Няма коментари:

Публикуване на коментар