четвъртък, 7 април 2016 г.

Огняново


Страстта ми към нови и непознати места тези почивни дни ни отвежда далече на юг - Огняново

Едва пристигнали, стоварваме багажа в хотела и тръгваме да изследваме непознатото. И тъй като ММ ми уйдисва на акъла, поемаме към Рибново. Не един и два репортажа са правени за това екзотично за цивилизования човек място. Ей, голяма работа са професионалните фотографи и оператори! Пътят до там - кривата на кардиограма, както се казва воланът свършва, ама завоят - не... А когато се изкачихме, погледът ни се равняваше с най-високото било на Пирин. 


Това е "входът" към селото. Мястото ни се стори странно, както и ние на него. Иначе хората са усмихнати, гордеят се че има училище, в което има ученици до 12. клас, зареждат ги с необходимите продукти, жените работят в някакъв местен цех, само дето не им изкупуват вече тютюна, та мъжете все по чужбина работят, но се връщат...Питаме жената край пътя за шарените черги, кърпи, носии..., които сме гледали в Интернет, а тя с кротка усмивка ни обяснява, че това може да се види на сватбите, но те се правят късно есен и зима, когато е свършила полската работа.
Слизаме от планината със смесени чувства. Ние сме сигурни, че не бихме могли да живеем тук, така отдалечени от света, който познаваме, но се и питаме дали точно такива хора няма да спасят света?
Слизаме в Огняново и преди да се насладим на топлите му минерални води, пак ще покрачим
 /досещате се вече, че идеята е моя :)/


Преди вечеря
Време е да спомена нашите домакини - много любезни, вкусно приготвена от самите тях храна, отзивчиво споделят домашните си рецепти и ракийка:) А това е най-вкусната пърленка, която сме яли, скоро ще се пробвам:))


Следва Лещен. Изключително село, но за съжаление само с двама реални жители. Работниците, които срещнахме, с мъничко болка споделиха, че би било по-добре, ако държавата беше финансирала местните да потегнат къщичките си, отколкото по европейски проекти софиянци да изливат бетон и след пет години да обявяват "къщите за гости" за продажба... Какво ли ще се случи с това красиво място?Гоце Делчев - град с две много различни улици, или поне ние така го видяхме.
Пазарът:


И "светска" част:


И се връщаме отново към Огняново, за да спрем в Никополис ад Нестум - разкопки от древен римски град със собствена отоплителна система. 
Върху настилка от един ред тухли без спойка са издигнати в 7 надлъжни и 7 напречни реда глинени тръби, всяка от които лежи върху поставени една върху друга тухли, споени с хоросан. Върху горната повърхност на подпорите е изградена суспензура. Топлият въздух между помещенията е преминавал през засводени отвори. В стените на помещенията са били оформени кръгли вертикални отвори за отвеждане на дима.
Котелът за топлата вода е вместен в ниша на помещението с топлия басейн, като водата под него е била пряко подгрявана от огнище, поместено между две тухлени стени под пода на нишата.И...предстои завръщане у дома, където се чувстваме най-уютно, до следващия ми странен план по картата на България:) .
Няма коментари:

Публикуване на коментар